Komentarze: 0
Wspaniale wyglądają a jak smakują...
Składniki:
- 2 kg schabu (bez kości)
- 2 kg karczku (bez kości)
- 2 kg chudego ,cienkiego boczku (bez żeberek)
- 1,5 kg mięsa od szynki (kulka)
- 5 ząbków czosnku
- 5 kulek ziela angielskiego
-3 liście laurowe
- 15 łyżeczek soli peklowej
- 3 l przegotowanej ostudzonej wody
Przygotowanie;
Czosnek zgnieść praską,liście laurowe pokruszyć, ziele angielskie rozgnieść ,zalać ostudzoną woda wsypać sól peklową i dobrze wymieszać (do rozpuszczenia soli peklowej),mięso poukładać w wodzie (musi być spory gar) .Musi się marynować przez 7 dni codzień przewracać mięso. Siódmego dnia (nailepiej wieczorem ) wyjąć mięso z marynaty, naszpikować plasterkami czosnku i zostawić przez noc do obcieknięcia. Schab karczek i szynke włożyc do rękawów do pieczenia zrolowany boczek (obwiązany bawełnianą nicią też umieścić w rękawie).piec w tem. 190 stopni przez 1,5 godz. Po upieczeniu zlać ostrożnie sos wytworzony przy pieczeniu (ostrożnie można się poparzyć ) a pieczyste ostudzić (sos ten dodaje do bigosu).
W święta wszyscy goście zajadają się moim mięskiem.
Gorąco polecam
babcia Asia