lis 26 2015

Świąteczne mięsiwa


Komentarze: 0

Wspaniale wyglądają a jak smakują...

Składniki:

- 2 kg schabu (bez kości)

- 2 kg karczku (bez kości)

- 2 kg chudego ,cienkiego boczku (bez żeberek)

- 1,5 kg mięsa od szynki (kulka)

- 5 ząbków czosnku

- 5 kulek ziela angielskiego

-3 liście laurowe

- 15 łyżeczek soli peklowej

- 3 l przegotowanej ostudzonej wody

Przygotowanie;

Czosnek zgnieść praską,liście laurowe pokruszyć, ziele angielskie rozgnieść ,zalać ostudzoną woda wsypać sól peklową i dobrze wymieszać (do rozpuszczenia soli peklowej),mięso poukładać w wodzie (musi być spory gar) .Musi się marynować przez  7 dni codzień przewracać mięso. Siódmego dnia (nailepiej wieczorem ) wyjąć mięso z marynaty, naszpikować plasterkami czosnku i zostawić przez noc do obcieknięcia. Schab karczek i szynke włożyc do rękawów do pieczenia zrolowany boczek (obwiązany bawełnianą nicią też umieścić w rękawie).piec w tem. 190 stopni przez 1,5 godz. Po upieczeniu zlać ostrożnie sos wytworzony przy pieczeniu (ostrożnie można się poparzyć ) a pieczyste ostudzić (sos ten dodaje do bigosu).

W święta wszyscy goście zajadają się moim mięskiem.

                                                                                               Gorąco polecam

                                                                                              babcia Asia

 

Do tej pory nie pojawił się jeszcze żaden komentarz. Ale Ty możesz to zmienić ;)

Dodaj komentarz