Pyszna rozgrzewająca zupa
Komentarze: 0
Rozgrzewający krupnik na jesienne chłody
Składniki:
- 3 garście kaszy pęczak zamoczyć na noc
- 2 duże marchewki
- nieduża pietruszka
- ćwiartka niedużego selera
- ćwiartka z kurczaka
- 2 kostki rosołowe z kurczka
- 2,5 litra wody (najlepiej źródlanej lub mineranej niegazowanej)
Przygotowanie:
Do większego garnka wkładamy oczyszczoną ćwiartkę z kurczaka, startą na tarce włoszczyznę, kostki rosołowe i oczywiście kasze odcedzoną z wody. Wlewamy 2,5 litra wody, doprowadzamy do wrzenia i zmniejszamy gaz na najmniejszy i gotujemy około pół godziny. Po tym czasie wyciagamy ćwiartkę z garnka, a zupe gotujemy jeszcze około godzine. Pod koniec gotowania zaprawiamy zupe kwaśną śmietaną i zagotowujemy i rozlewamy na talerze.
Najlepiej wygląda posypana natką zielonej pietruszki.
Gorąco polecam
babcia Asia
Dodaj komentarz