Archiwum grudzień 2015


gru 29 2015 pasta serowa
Komentarze: 0

Coś do chlebka

25 deko żółtego sera (może byc lekko obeschnięty)

3 ząbki czosnku

2-3 łyżki majonezu

Wykonanie

ser zetrzeć na tarce (małe oczka),czosnek przecisnąć przez praske.

Połączyć z majonezem, dobrze wymieszać .Najlepiej smakuje na drugi dzień

Tak niewiele pracy, a takie smaczne

poleca         babcia Asia

gru 28 2015 pasztet selerowy
Komentarze: 0

Smaczny i zdrowy

Składniki

60 deko selera bulwiastego

garść grzybów ,albo 40 deko pieczarek

jedna obrana marchew

mała pietrucha

2 cebule

4 duże ząbki czosnku

kostka margaryny

4 całe jajka

szklanka bułki tartej

przyprawy

Wykonanie

Wszystkie warzywa zmielić na maszynce do mięsa

przełożyć do rondla ,dołożyć  margaryne i dusić pól godziny często mieszając .Po tym 

czasie pozostawić do ostygnięcia ,następnie wbić do masy jajka i dodać bułkę tartą, dopieprzyć dosolić

i wymieszać .Wysmarowaną sporą keksówkę wypełnić masą,dobrze rozłożyć i wyrównać . Piec 1 godzine w 170 stopni .Po tym czasie wystawić i ostudzić.

Najlepszy na drugi dzień

Poleca       babcia Asia                        

gru 18 2015 pasta makrelowa
Komentarze: 0

Smakowite smarowanie

Składniki

-duża odfiletowana

makrela

-20 deko żółtego sera

-3 kiszone ogórki

-3 jajka

-3-4 łyżki majonezu

-Wykonanie

-mięsko z makreli rozdrobnić widelcem,dodaćser starty na tarce ,ogórki obrane pokrojone w drobną kosteczke,jajka ugotowane na twardo iteż starte na tarce.Na koniec dodać majonez i dobrze wymieszać do połączenia składników

Bardzo dobra pasta do pieczywa .Moja rodzinka się nią zajada.       POLECA babcia Asia

 

 

 

 

 

gru 16 2015 drożdżówka pysia
Komentarze: 0

Ciasto bez pracy

składniki

4_szklanki mąki tortowej

1_szklanka cukru

1_kostka margaryny roztopionej

1_szklanka letniego mleka

4_całe jaja

Wykonanie

Do duzego gara 7/8 litrów wsypujemy mąke ,cukier wbijamy całe jaja ,rozpuszczone w szklance letniego letniego 7 deko drożdży i rozpuszczoną ostudzoną kostke margaryny.Mieszamy drewnianą łyżką do połączenia składników .Gar przykrywamy pokrywą otulamy kocem i pozostawiamy na 1 2 godzin do wyrośnięci.Ciasto wykładamy ,na wysmarowaną i wysypaną mąką blache 25 na 40 cm.Z 1szklanki wiórków kokosowych 1/2 szklanki mąki,kostki masła 3/4 szklanki cukru robimy kruszonke i rozsypujemy nią ciasto .Pieczemy w tem.170 przez 40 minut.

Cała rodzina się nią zajada

T