Archiwum październik 2015


paź 11 2015 Szarlotka-palce lizać
Komentarze: 0

Pyszna szarlotka babuni do kawy

Składniki:

- 4 szklanki mąki tortowej

- 1 szklanka cukru pudru

- kostka zimnego masła

- mały proszek do pieczenia

- 3 jajka

- 4 łyżki gęstej kwaśnej śmietany

- 2 kg jabłek

- 2 galaretki pomarańczowe

- 1/2 łyżeczki cynamonu

- bułka tarta

Przygotowania:

Mąkę wymieszaną z cukrem pudrem i proszkiem do pieczenia przesiać na stolnicę. Dodać pokrojone zimne masło. Wszystko dobrze wysiekać. Dodać wymieszaną z żółtkami śmietanę i szybko zagnieść ciasto. Ciasto podzielić na dwie części. Jedną cześć rozwałkować i przenieść na blachę (25x36 cm) wysmarowaną masłem i obsypaną mąką. Ciasto w blasze posmarować spienionym białkiem, a następnie dobrze posypać bułką tartą. Całość ponakłuwać widelcem. Na to wyłożyć usmażone i wymieszane z dwoma galaretkami i 1/2 łeżeczki canomu jabłka. Drugą część ciasta rozwałkować i przykryć jabłka. Piec 45 minut w 170 stopniach. Ciasto po ostudzeniu posypać cukrem pudrem.

Szarlotka jest bardzo smaczna i cała rodzina się nią zajada.

                                                                                                   Gorąco polecam

                                                                                                        babcia Asia