Komentarze: 0
Pyszna szarlotka babuni do kawy
Składniki:
- 4 szklanki mąki tortowej
- 1 szklanka cukru pudru
- kostka zimnego masła
- mały proszek do pieczenia
- 3 jajka
- 4 łyżki gęstej kwaśnej śmietany
- 2 kg jabłek
- 2 galaretki pomarańczowe
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- bułka tarta
Przygotowania:
Mąkę wymieszaną z cukrem pudrem i proszkiem do pieczenia przesiać na stolnicę. Dodać pokrojone zimne masło. Wszystko dobrze wysiekać. Dodać wymieszaną z żółtkami śmietanę i szybko zagnieść ciasto. Ciasto podzielić na dwie części. Jedną cześć rozwałkować i przenieść na blachę (25x36 cm) wysmarowaną masłem i obsypaną mąką. Ciasto w blasze posmarować spienionym białkiem, a następnie dobrze posypać bułką tartą. Całość ponakłuwać widelcem. Na to wyłożyć usmażone i wymieszane z dwoma galaretkami i 1/2 łeżeczki canomu jabłka. Drugą część ciasta rozwałkować i przykryć jabłka. Piec 45 minut w 170 stopniach. Ciasto po ostudzeniu posypać cukrem pudrem.
Szarlotka jest bardzo smaczna i cała rodzina się nią zajada.
Gorąco polecam
babcia Asia