Archiwum 26 listopada 2015


lis 26 2015 Świąteczne mięsiwa
Komentarze: 0

Wspaniale wyglądają a jak smakują...

Składniki:

- 2 kg schabu (bez kości)

- 2 kg karczku (bez kości)

- 2 kg chudego ,cienkiego boczku (bez żeberek)

- 1,5 kg mięsa od szynki (kulka)

- 5 ząbków czosnku

- 5 kulek ziela angielskiego

-3 liście laurowe

- 15 łyżeczek soli peklowej

- 3 l przegotowanej ostudzonej wody

Przygotowanie;

Czosnek zgnieść praską,liście laurowe pokruszyć, ziele angielskie rozgnieść ,zalać ostudzoną woda wsypać sól peklową i dobrze wymieszać (do rozpuszczenia soli peklowej),mięso poukładać w wodzie (musi być spory gar) .Musi się marynować przez  7 dni codzień przewracać mięso. Siódmego dnia (nailepiej wieczorem ) wyjąć mięso z marynaty, naszpikować plasterkami czosnku i zostawić przez noc do obcieknięcia. Schab karczek i szynke włożyc do rękawów do pieczenia zrolowany boczek (obwiązany bawełnianą nicią też umieścić w rękawie).piec w tem. 190 stopni przez 1,5 godz. Po upieczeniu zlać ostrożnie sos wytworzony przy pieczeniu (ostrożnie można się poparzyć ) a pieczyste ostudzić (sos ten dodaje do bigosu).

W święta wszyscy goście zajadają się moim mięskiem.

                                                                                               Gorąco polecam

                                                                                              babcia Asia

 

lis 26 2015 Pyszna rozgrzewająca zupa
Komentarze: 0

Rozgrzewający krupnik na jesienne chłody

Składniki:

- 3 garście kaszy pęczak zamoczyć na noc

- 2 duże marchewki

- nieduża pietruszka

- ćwiartka niedużego selera

- ćwiartka z kurczaka

- 2 kostki rosołowe z kurczka

- 2,5 litra wody (najlepiej źródlanej lub mineranej niegazowanej)

Przygotowanie:

Do większego garnka wkładamy oczyszczoną ćwiartkę z kurczaka, startą na tarce włoszczyznę, kostki rosołowe i oczywiście kasze odcedzoną z wody. Wlewamy 2,5 litra wody, doprowadzamy do wrzenia i zmniejszamy gaz na najmniejszy i gotujemy około pół godziny. Po tym czasie wyciagamy ćwiartkę z garnka, a zupe gotujemy jeszcze około godzine. Pod koniec gotowania zaprawiamy zupe kwaśną śmietaną i zagotowujemy i rozlewamy na talerze.

Najlepiej wygląda posypana natką zielonej pietruszki.

                                                                                                Gorąco polecam

                                                                                                          babcia Asia

 

lis 26 2015 Coś pysznego do chleba
Komentarze: 0

Konserwa domowa do pajdy chleba

Składniki:

- 1 kg słoniny bez skóry

- 40 dag mięsa wieprzowego zmielonego w domu

- 30 dag wędzonego chudego podgardla

- 2 laski kiełbasy bez skóry

- 2 duże cebule

- 4-5 ząbków czosnku

Przygotowanie:

Wszystkie składniki pokroić na małe kawałki. Nastepnie wszystko razem zmielić. W większym naczyniu, na małym ogniu stopić, często mieszając. Kiedy masa będzie lekko brązowa posolić i wymieszać. Nastepnie rozlać do słoiczków, które nalezy zakręcić i postawić na kocu dnem do góry i przykryć, tak jak postępuje sie z wekami. Po ostygnięciu wstawić do lodówki.

Pyszne z pajdą razowego chleba i dobrym kiszonym ogórkiem.

                                                                                                     Gorąco polecam

                                                                                                            babcia Asia