Najnowsze wpisy, strona 2


paź 11 2015 Szarlotka-palce lizać
Komentarze: 0

Pyszna szarlotka babuni do kawy

Składniki:

- 4 szklanki mąki tortowej

- 1 szklanka cukru pudru

- kostka zimnego masła

- mały proszek do pieczenia

- 3 jajka

- 4 łyżki gęstej kwaśnej śmietany

- 2 kg jabłek

- 2 galaretki pomarańczowe

- 1/2 łyżeczki cynamonu

- bułka tarta

Przygotowania:

Mąkę wymieszaną z cukrem pudrem i proszkiem do pieczenia przesiać na stolnicę. Dodać pokrojone zimne masło. Wszystko dobrze wysiekać. Dodać wymieszaną z żółtkami śmietanę i szybko zagnieść ciasto. Ciasto podzielić na dwie części. Jedną cześć rozwałkować i przenieść na blachę (25x36 cm) wysmarowaną masłem i obsypaną mąką. Ciasto w blasze posmarować spienionym białkiem, a następnie dobrze posypać bułką tartą. Całość ponakłuwać widelcem. Na to wyłożyć usmażone i wymieszane z dwoma galaretkami i 1/2 łeżeczki canomu jabłka. Drugą część ciasta rozwałkować i przykryć jabłka. Piec 45 minut w 170 stopniach. Ciasto po ostudzeniu posypać cukrem pudrem.

Szarlotka jest bardzo smaczna i cała rodzina się nią zajada.

                                                                                                   Gorąco polecam

                                                                                                        babcia Asia      

wrz 28 2015 Podpłomyk al'a pizza
Komentarze: 0

Przepis na smaczną pizzę.

Składniki:

- 2 szklanki mąki

- 5 dag drożdży

- 1 szklanka mleka

- 4 łyżeczki cukru

- sól do smaku

- 1,5 łyżeczki przyprawy do pizzy

Sposób przygotowania:

Do miski wsypujemy mąkę dodajemy cukier, sól i przyprawę w proszku do pizzy. W szklance letniego mleka rozpuszczamy drożdże i dolewamy do mąki. Całość dokładnie mieszamy drewnianą łyżką, przykrywamy ściereczką i zostawiamy na godzinę do wyrośnięcia. Następnie na posypaną mąką stolnice wykładamy ciasto i zagniatamy. Dużą blachę z piekarnika smarujemy dokładnie olejem (najlepiej pędzelkiem), ciasto lekko rozciagając rozprowadzamy na całą blachę. Ciasto smarujemy ketchupem po całej powierzchni oraz układamy salami lub mielonkę tyrolską. Całość obficie posypujemy startym żółtym serem. Pieczemy przez 20-25 min w 170 stoniach.

Pizza wychodzi chrupiąca i pyszna. Cała rodzina się nią zajada.

                                                                                                        Gorąco polecam!

                                                                                                              babcia Asia

wrz 16 2015 Mikstura na uodpornienie organizmu
Komentarze: 3

Przepis na uodpornienie organizmu na jesienne szarugi :)

Składniki:   

- 2 szklanki przegotowanej letniej wody

- 8 ząbków czosnku

- sok z 2 dużych cytryn

- 2 czubate łyżki miodu

Przygotowanie:

Wode wlać do litrowego słoika. Dolać wyciśniety sok z 2 dużych cytryn. Dodać obrany i zmiażdżony czosnek. Nastepnie dodać miód (najlepiej z pasieki). Całą miksturę wymieszać do rozpuszczenia miodu, słoik zakręcić i wstawić do lodówki na 48 godzin. Po tym czasie miksturę przecedzić przez sitko i przelać do butelki (Czasnek można zjeść). Pić codziennie rano po małym kieliszku.

Pamiętaj! Mikstura musi stać zawsze w lodówce!

Przez 10 lat chorowałam na anginę, zapalenie oskrzeli, zapalenie płuc. 3 lata temu zaczęłam pić miksturę i od tego czasu nie choruję oraz nie biorę żadnych antybiotyków.

                                                                                                Gorąco polecam!

                                                                                                     babcia Asia